ברוכים הבאים לש.פ.א
מכון אורתופדיה בחולון

שטיין נתי מטפל מנואלי 
מאסטר בפיזיותרפיה 
מאסטר באוסטאופתיה
מומחה בהתאמת מדרסים.

לקביעת תור, מכון שפא שבחולון 03-5169361 \ 0528-306095

טיפולים והתאמת מדרסים : חולון, יהושע רבינוביץ 58.

תפקוד בלוטת התריס

ניתן לצייר ציר דמיוני המתאר את שרשרת התגובות ההורמונליות המתרחשות בגוף כחלק מהמערכת אנדוקרינית של בלוטת התריס:

ההיפוטלמוס, נמצא בראש ציר זה מפריש את פרה הורמון TRH לעבר החלק הקדמי של בלוטת יותרת המוח (Pituitary gland), הפרשה זו מווסתת על ידי משוב שלילי דרך מחזור הדם.

 בלוטת יותרת המוח (Pituitary gland, Hypophysis) בתורה קולטת את הפרה הורמון TRH מגיבה על ידי הפרשת פרה הורמון TSH לעבר בלוטת התריס. 

הורמון ה TSH נקלט בבלוטת התריס ומגרה אותה, בתגובה בלוטת התריס מפרישה קלציטונין,  90% תירוקסין (T4) ו 10%תריודוטירונין (T3). 

התירוקסין t4 הוא למעשה פרה-הורמון אשר הופך להורמון הפעיל תריודוטירונין (T3) ברקמות בכבד (כ70-80%) ובמעי (20%) על ידי האנזים Deiodinase המסיר ממנו מולקולת יוד אחת (הופך מבעל 4 מולקולות יוד לבעל 3 מולקולות יוד). 

ה-T3 נקלט כמעט בכל מערכות הגוף והופך את תאי הגוף לזמינים יותר לאדרנלין ולאינסולין, מאזן את קצב המטבוליזם בגוף, מסייע לחומרי יסוד להיכנס למיטוכונדריה כדי לייצר אנרגיה ולשמור על מאזן חום גוף תקין, הורמונים אלו תלויים מאוד ביוד- מחסור ביוד עשוי לגרור תת-פעילות  של בלוטת התריס הבאה לביטוי בכך שהתאים אינם מנצלים את הכולסטרול בצורה יעילה, תהליכים אנזימתיים רבים משתבשים ומתרחשת עליה ברמת הכולסטרול וברמת הרדיקלים החופשים.

האיזון של מסלול זה נעשה תחת בקרה של הורמון ה-TSH בלולאה של משוב שלילי. כשבלוטת התריס אינה מייצרת מספיק תירוקסין, בלוטת יותרת המוח מבחינה בכך ומספקת יותר TSH, ולהפך. 

קיימת מחזוריות יומית של הורמון ה TSH כאשר רמות ההורמון גבוהות במהלך הבוקר ויורדות באופן משמעותי לקראת הלילה, מחזור זה מווסת בין היתר על ידי חשיפה לאור, ולכן קיימת סברה כי חשוב שהשינה תבוצע בחושך מוחלט והקימה בבוקר תלווה באור. 

זמן מחצית החיים של T3 היא כ2-3 ימים.

זמן מחצית החיים של T4היא כ7 ימים ( מרביתו נאגרת בכבד- מהווה מחסן לייצור T3).

השפעה הורמונאלית על תפקוד בלוטת התריס:

אסטרוגן- מיוצר בשחלות ובאשכים, אסטרוגן בכמות גבוה יצור עליה  ברמת הגלובולין קושר Thyroxin ‏(Thyroxine Binding Globulin ,TBG‏), ולכן תהיה עליה ברמת ה T3,T4 הקשורים לחלבון, וירידה ב T3 החופשי ( הפעיל),  תופעה זו שכיחה יותר במהלך ההריון או בקרב נשים המשתמשות בכדורים נגד הריון,  תופעה זו עשויה לגרור עייפות של בלוטת התריס.

מזון מבוסס סויה, חומרי הדברה, כימיקלים שונים ומוצרי תעשיית הפלסטיק – כולל מוצצים, נשכנים, פטמות של בקבוקי תינוקות, צעצועים עשויים להגביר את כמות האסטרוגן.

מזונות מסוימים עשויה להפחית את רמות האסטרוגן בגוף, כגון ברוקולי, כרוב, כרובית, קייל, פטריות ענבים אדומים, זרעי פשתן, דגנים מלאים ועוד.

 נוסף על כן, ירידה במשקל יכולה להפחית את רמות האסטרוגן בקרב אנשים הסובלים מעודף משקל. הסיבה לכך היא כי תאי שומן מייצרים אסטרוגן נוסף, ועל כן ירידה משקל מצמצמת את הכמות של תאים אלה וכתוצאה מכך גם את רמות ההורמון בגוף.


קורטיזול מיוצר בבלוטת יותרת הכליה במצבים של סטרס, במצב של דחק ממושך רמת הקורטיזול בדם גבוה דבר שיגרור יצור גבוה של T3,T4 בבלוטת התריס, תהליך ממושך זה יכול לגרור עייפות של בלוטת התריס וירידה ביצור ההורמונים T3,T4 או עייפות של בלוטת יותרת הכליה שתוביל לירידת רמות הקורטיזול  ( לא ברמה אבחנתית) שתוביל לירידה בהרמוני T3,T4

בעיות אבחון של תת פעולה של בלוטת התריס

מומחים רבים טוענים  כי קיים תת אבחון נרחב של בעיות בתפקוד בלוטת התריס ולמעשה עם עליית הגיל קיימת ירידה בתפקוד הבלוטה ההופכת סימפטומטית אצל מטופלים רבים.

tyroidtest.jpg

 לדוגמה 1: נשים צעירות רבות לאחר שימוש ממושך  בגלולות למניעת הריון, או לאחר לידה קשה או טראומה נפשי אחרת נמצאות עם רמת קורטיזול מאוד גבוה, רמה אשר פוגעת בפעילות של האנזים אחראי ליצור של הורמון הפעיל T3, חסר זה על אף שיהיה סימפטומטי עשוי להיות בגבולות תקינים של TSH. 

דוגמה2: היא תלוית גיל: הערכים של ההורמונים TSH , T3 או T4 יורדים עם הגיל באופן נורמלי,  רמות הורמונליות נמוכות אך בתחום התקין הנמוך עשויות לעורר סימפטומים בקרב אחוז מסוים באוכלוסיה.

tsh.jpg

במקרים רבים בלוטת התריס מאובחנת על ידי מדד TSHבדם, אך קיימים מצבים בהם TSH עשוי להיות בערכי הנורמה כאשר ערכי T3 ההורמון הפעיל ולמעשה המשמעותי מבין ההורמונים המדוברים נמצא בגבול התחתון או תחת ערכי הנורמה.

ההורמון T4 אינו הורמון פעיל (פרה-הורמון) ההופך בכבד ובמעי להורמון T3 פעיל על ידי אנזים Deiodinase) 5-deio) השולף ממנו מולקולת יוד אחת, בעיה בתהליך זה עשויה לגרור ירידה ספציפית בכמות T3.

כמו כן יתכן כי אצל חלק מהאנשים קיימת או מתפתחת לאורך השנים חוסר רגישות להורמון T3, אצל מטופלים אלו נדרשת רמת הורמון בגבול העליון של הנורמה בכדי ליצור תפקוד תקין של הרקמות.

רצוי כי אצל המטופלים שלנו בעיקר המבוגרים רמת האנזים T3 תהיה בשליש העליון סביב   5 pmol/dl רמה זו תוכל לשמור על חום הגוף היה בין 36.8 בשעה 10 בבוקר על 37.2 בשעות 10 בערב דבר שיאפשר תפקוד מיטבי של רקמות הגוף השונות.

כמות התסמינים השכיחים רחבה וגדולה מהבולטים בהם: עייפות כרונית, חוסר אנרגיה, כאבי ראש ומיגרנה, טמפרטורת גוף נמוכה בשעות הצהריים.

t3level.jpg

גורמים לחוסר תפקוד 5-deio

גורמים לחוסר תפקוד Deiodinase) 5-deio):

הורמונים: פרוגסטרון נמוך, קורטיזול גבוה. 

מחסור בוויטמינים או מינרלים: יוד, אבץ, סלניום, ברזל, ויטמין A , B12 , E 

הרגלים: עישון, אלכוהול 

תרופות: סטטינים, נוגדי דיכאון, כדורים למניעת הריון, חוסמי בטא 

מחלות: עקה ממושכת, דיכאון, מחלת סוכרת, זיהומים וויראלים, תפקודי כבד\כליות לקויים וכדומה.

במחלות כבד כמו כבד שומני הרמה של T3 עשויה להיות נמוכה, במידה והפיכת T4 לT3 בתאי הגוף האחרים (מעי...) יתכן הסימן היחיד עשוי להיות ירידה בטמפרטורת הגוף.

dio-5.jpg

חוסר תפקוד של בלוטת התריס עצמה

חוסר תפקוד של בלוטת התריס יכול להיגרם כתוצאה ממחלה אוטו-אימונית כמו מחלת השימוטו או אחרת, הקרנה או כריתה של הבלוטה, שימוש בתרופות שונות, חוסר במינרלים או וויטמינים (בעיקר יוד) ויבוא לידיי ביטוי ברמות גבהות של פרה הורמון TSH וברמות נמוכות של T3,T4.

תת פעילות של בלוטת יותרת המוח (Pituitary gland, Hypophysis)

תת פעילות שניונית של בלוטת התריס (Secondary hypothyroidism) - הגורם לתת הפעילות הוא ירידה בהפרשת TSH מבלוטת יותרת המוח הקדמית: עשויה להתרחש בעקבות חבלה גולגולתית או טראומה אחרת, דלקת מקומית, ירידה באספקת הדם וכדומה, מאובחנת במקרים נדירים מאוד ותבוא לביטוי בירידה בייצור של TSH ובעקבות כך ירידה ברמות T3,T4 .

 ירידה בהפרשת הורמון משחרר תירוטרופין (TRH‏, Thyroid Releasing Hormone) מההיפותלמוס

מרכז וויסות החום במוח הביניים ( ההיפוטלמוס) לא מייצר TRH המעורר את בלוטת יותרת המוח (Pituitary gland)להפריש את ההורמון TSH, בעקבות טראומה, בעיה באספקת דם.. בדיקות הדם גם כאן יראו ירידה ב TSH

 הטיפול התרופתי

הטיפול התרופתי לרוב משלב הורמון T3 מושהה והורמון T4, הטיפול הוא לרוב מדורג ( מינונים עולים בהדרגה) במטרה להביא את הרמות של ההורמונים בדם לרמות תקינות לגיל הצעיר.

 הטיפול האוסטאופתי

 תוספי יוד ( מלח מועשר ביוד, חמוציות, מאכלי ים ודגים, בייצים, מוצרי חלב) כמו כן ניתן לקחת תוסף מזון המכיל טירוזין משולב ביוד- עודף יוד גם כן עשוי לגרור בעיות ספיקה של בלוטת התריס !!!

סלניום( מזון מהים ובשר מאיברי בקר, מוצרי עוף, ביצים, מוצרי חלב וגבינות, דגנים וגרעינים שוני)

תוספי ברזל

שילוב אבץ, ויטמין A וויטמין E, שלוקחים חלק בייצור ההורמונים של בלוטת התריס.

פרוביוטיקה

פעילות גופנית מתונה

אורח חיים רגוע

7-8 שעות שינה

אוסטאופתיה

אספקת הדם להיפטלמוס ולבלוטת יותרת המוח: upper cervical ganalion, jugular foramen

איזון קרניאלי - sb

עצבוב סימפטטי (כלי דם) - middle upper cervical ganglion

טיפול מקומי לשחרור בלוטת התריס, ניתן לשקול חום קור להגברת אספקת הדם למקום.

כבד: התייחסות לכבד ( סרעפת, oddi, ואיברים צמודים), כולל עצבוב סימפטומטי ( t5-10, celiac gangalion) ועצבוב פרא סימפטטי ( וגוס)  

מעי: התייחסות למעי ( איברים צמודים) לעצבוב הסימפטטי ( t9-12, celiac gangalion) ולעצבוב הפרא סימפטטי (וגוס)

כמו כן יש להתייחס לבלוטת יותרת הכליה ואיברי הרוויה.

sf-neuropathy.jpg

לקביעת טיפול 

קביעת תור לטיפול אוסטאופטי פיזיותרפי ייחודי, באזור חולון נשמח לחזור אליך ,אנא השאר פרטים מדויקים 

פרטי המכון

חולון

יהושע רבינוביץ 58

מרכז דר-גת, קומה ב

0528306095

03-5169361

שעות פעילות

Sun.      9:00 - 21:00

Mon. 09:00 - 20:00

Tues. 09:00 - 21:00

Wed. 09:00 - 16:00

thu.    09:00 - 21:00

fri.      07:00 - 16:00

All rights reserved.

SIMBLAWebsite Builder